alhamdulillah..sy jatuh

assalamualaikum..
ni nak cite ni..
semalam ntah mcm mane sy tgh2 jln2 tetibe sy jatuh..
terduduk jgk la..
dah la area tu mmg rmai org..so tersengih2 je la nak cover malu..
sume yg lalu situ tny dy ok ke x..sy ckp ok je
padahal seluar dah kotor,kaki dah bengkak n berdarah
jari pon dah luka..TT
sampai hari ni sktnye terasa lg..nk solat tu mcm seksa
sbb bile nk duduk antara 2 sujud tu sakit sgt..
nak mkn pon susah sbb jari dh luke kan..
sy crita la kat seorg sahabat yg sy jatuh..mase tu sy ckp kat beliau lain kali xnk jatuh dah..sakit
beliau pon ckp..untung sbnrnye jatuh ni?
sy tny beliau knp?
dia ckp at least dosa2 kecil awk terhapus..
bila dy ckp camtu sy mula berfikir..a'a kan betol jgk..x patot la sy nk mengeluh kan
sy sepatutnye bersyukur yg sy jatuh..


Dear Heart...Please Be Nice...

i discover something today!
alhamdulillah...
pagi ahad ni tiba2 sy rase nk mrh dkt seseorang..
dan sy tahu tiap kali sy mrh bkn la sy nk marah tp encik syaitan laknatullah yg mghasut sy supaya mrh..
nyah ko dr sini si syaitan!

selalunye kalau nk mrh sy diam..sy cube pujuk diri ini..
"sy ckp nani,xde ape2 la..x perlu pon nk mrh,ni semua syaitan ni..jgn kalah dgn syaitan nai!"
tp proses nk reda tu mcm lmbt sket kot..
then hari ni sy discover satu formula baru utk redakan kemarahan sy..
sy ckp pada hati
"dear heart..please be nice"
then sy senyum dan serta merta mrh sy hilang mcm tu je!
awesome!
ok ini adalah my miracle word!

p/s:cube la kalau x pcaya ^_^

BERTAUBATLAH PAKCIK!

assalamualaikum..
dah lama sy mmendiamkan diri..knpkah?
sbb sy pon tgh mencari diri saya ni.. ^^
ok la..skrg video oley mmg tgh hangat kat youtube n FB.
taw x video oley ni?
video respon kpd video hudud pas lg by sembang rakyat yg x bertauliah.
actually dah lama nmpk kwn2 FB duk share video sembang rakyat tu,tp tiap kali nk tgk je mesti internet slow la ape la..so x tgk2 la sampai la terjumpe video oley ni.
bila terjumpe je video ni dgn semangatnye sy sanggup bgn pg2 semata2 nk load video ni,yela pagi2 buta je intenet laju sbb mybe ramai yg bgn lg kot huhu..
masyaAllah video oley mmg video terbaik pernah sy tgk,dr pelakonye hingga ke soundtracknye!
sgt heaven tgk susana dlm video tu..pelakonnye pulak sume ustaz2 yg bertauliah n hebat2.x lupe jgk kpd penampilan istimewa bob lokman bekas pelakon,matluthfi si vlogger dan seorg bekas penyanyi rock,lupe nama beliau -_-.
masa tu la sy berkobar2 nk tgk video sembang rakyat tu..
akhirnye pg td berjaya la tgk..
astagfirullah..sedih sy tgk video tu..perkataan yg nk terkeluar dr mulut sy mase tu adalah "jahatnye dorg nih!"
teruk sgt cara dorg mempersendakan hukum Allah
pakcik tu pulak x padan ngn tua terlibat same dgn dosa ni..sy bkn la rase mrh sgt,cume kecewa dan sedih tgk org MELAYU dan ISLAM sendiri kutuk melayu dan islam.
sy yg selama ni x penah nk like or dislike video2 dlm youtube seumur hidup sy,terus tekan dislike n flag utk video tu!
yela pelakonye pon ntah sape2 and dr mana ilmu mereka pon kite x taw tibe ckp psl hukum Allah..dah la mempersendakan pulak tu
sembang mereka pon berbaur politik dr A-Z.
padahal video oley tu lansung x sentuh psl politik,mereka hny menjawab secara tenang dan berhemah,itu lah baru org kata ISLAM.


sy sgt berharap mereka2 yg terlibat dlm menjayakan video hudud pas lg tu bertaubatlah sementara pintu taubat masih terbuka,kite xtaw ape akan jd pd kite n dunia ni pada mase akan dtg..dunia akhir zaman.

"dan diletakkan lah kitab(catatan amal) lalu engkau akan melihat org yg berdosa merasa ketakutan terhadap apa yang (tertulis) di dalamnya dan mereka berkata,"betapa celaka kami,kitab apakah ini,tidak ada yg tertinggal,yang kecil dan yg besar melainkan tercata semuanya,"dan mereka dapati (semua) apa yg telah mereka kerjakan (tertulis).Dan Tuhanmu tidak menzalimi seorang jua pun.."
(AL-KAHF:49)

p/s:APE2 PUN VIDEO OLEY MMG TERBAIK,PENGUBAT LUKA KAMI ORG MELAYU DAN ISLAM!

sesuatu yg hilang

sy dah kehilangan sesuatu itu..
sy nk mencari kembali sesuatu itu..
tp di manakah sesuatu itu..

lost..seriously i'm lost!
hati ini perlukan sesuatu..
sesuatu yg berupa santapan jiwa dan rohani...

sy rindukan sesuatu itu..... -_-
desperately need it back...

camne tu?

susah jgk bila deal ngn org yg x sefahaman ngan kite kan..
ntah la..mybe sy ni over ke ape ke xtaw la..
tp bile sy rase x selesa kat sumting tu maknanye ade la yg x kena..
tp nk bertindak sorang2 x mampu..kne ade yg support n setuju..
tp sy x dpt support tu..

kite hidup ni x bole pentingkan diri sendiri je..
cube kite letakkan diri kite kat tmpt org tu..
lgpon bile org dah memberi x patot bg kite utk menerime je tanpa ade usaha utk support org yg memberi tu..
kite x support mereka tp kite nak kan sesuatu dr mereka..
camne tu?

hmm...fikirkan lah

egg tart!

cakk!ahaa lme da kan x update blog ni..da bersawang2 dh ni aishh..
cuti seminggu kat ruma ari tu sempat la mengkaji resepi baru..hehe
egg tart!nyum2..fav my mum,adik alea soya n saya!hee
seronok..sbb actualy sng je nk wat egg tart ni..bahan2 pon simple2 je..

ni lah hasilnye..tp bkn dlm dy pny bekas la sbb xjmp cr kat kedai huhu..
so dlm paper cup ni pon jd la kot kan..same je rasenye..



nak resepi x?
carik la sndiri muehehe


hehe x baek kedekut ilmu..mcm biase resepi ni dambil dr myresepi.com
hny kat website ni je resepi yg sy bole pcaya ok..

bahan2
utk crust:
-2 cawan tepung gandum (ayak)
-1/4 cawan gula halus
-1/2 tp baking powder
-1/4 tp garam
-1/2 cawan butter (potong kecil-kecil)
-2 biji telur(sy gune sebiji je)

~Untuk Egg Filling
-1 cawan susu cair
-3 biji telur
-1 cawan gula halus(kalo x suke manis kurangkan)
-1/2 cawan air
-1 tb tepung kastard
-1/2 ts vanilla essence

Cara-cara:
1. Untuk buat crust:
-masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dalam mixer atau guna tangan pun boleh.
-Masukkan butter. Sebatikan.
-Masukkan telur sebiji demi sebiji. (kalau dah rasa doh dah menjadi, tak perlu masukkan semua 2 biji telur. Tengok keadaan)
2. Untuk egg filling:
-Pukul gula dan telur.
-Masukkan semua bahan filling yang belum dimasukkan.
3. Tekan doh ke dalam bekas tart. Tuang bahan filling.
4. Bakar dalam oven(pandai2 la bako sndiri sbb sy pon pndai2 je hee :P)

so..tu je la,simple je kan3?
slmt mencuba :))

C I U M (^_^)

ahaa!topik best..!
kejadian ni dah lame la jd,ari tu kami sekeluarga pegi la jogging kat taman(entah cmne leh jd rajin cmtu)
lepas jogging tu kitorg duduk la kat pondok..tibe2 terpandang la psgn suami isteri ni,jalan peluk2..si suami berkopiah dan si isteri bertudung labuh..
mase tu sy pk sgt la sweet dan romantik pasangan ni..
tibe mak sy pon ckp "x elok wat cmtu dpn org ramai walaupun da kawin"
sy diam..er x elok ke..x salah kot dorg kan suami isteri yg sah,ape yg x eloknye..dlm hati je la..
tibe2 hari ni kat fb kwn sy share la salah satu video ustaz azhar idrus
tajuknye 'cium isteri depan khalayak ramai'
ade la seorg hamba Allah tny..hukum mencium ister dpn org ramai dan jenis2 cium
ustaz ckp cium tgn xpe..
tp..tp kalau cium pipi ke mulut ke.....
ia dikira menjatuhkan maruah..same goes tu berpeluk2..
jadi betol la mak sy ckp..x elok berpeluk2 dpn org ramai walaupun dah kawin :)
mama always right ^_^

haa ini satu lg..korg rase elok ke budaya mencium isteri dpn khalayak ramai lepas akad nikah?
sebenarnye x elok..tu budaya org kristian..cume dorg cium mulut tp kite cium dahi kan..
sy pon baru je tahu..ustaz ckp budaya membatal kan air sembahyang bkn budaya islam..
so kalau nk batal2kan air sembahyang buat la dlm bilik hoho -__-


NOTA KAKI:ini url video http://www.youtube.com/watch?v=V5PBnF9tIg4&feature=player_embedded



NOTA KUKU:besederhanalah,jadikan hadith sbg kitab kite,bukan majalah hiburan sbg kitab kita ^_^

Imaginasi ku

kwn2 selalu ckp imaginasi sy ni tinggi,suke bygkan bukan2..
contoh hari ni,tgh ari td balik bilik pintu x kunci,kwn2 lak xde lam bilik,
mase tu mmg dah suspicious la,kot2 ade pencuri masuk ke ape ke..
sy siap cek loker sorg2 lg,yela mane taw dy menyorok ke,cek kat koridor la kat blkg pintu la dlm bilik air la..
ptg td sy balik sy cte kat kwn,mmg slh sorg rumet sy ni lupe kunci pintu,then dorg gelakkan sy
sbb bygkan bkn2..hehe bkn ape kite kne la brhati2 jgk kan..

then dulu mse kat pj..kejadian dlm bus,sy ade cte dlm entry sy dulu2..
ade sorg makcik mybe x brape siuman,dy marah2 org kat tepi..
mase tu Tuhan je taw betapa cuaknye sy..mse tu jgk la sy bygkan cmne la klo tibe2
makcik ni kua kan prg n hijack bus ni wuwuu..
sy cte kat kwn dorg sume ketawakan sy..sy x rase klaka pon huk3..

ok..sy berimaginasi terlalu tinggi,mbe pengaruh tv kot hehe..
dan oleh kerana itu la sy la plg penakut huhu..





nota kaki:sejak czu pindah bilik ari tu,bdk ni x penah tdo kat katil sndiri
trimas kpd shbt sy cik fatah laniaz sbb sudi tumpangkan katil beliau
esok,luse,tulat n seterusnye nk tumpang lg ye ^_^

KEJAM!!

menangis sy bc berita hari ni,sanggup seorg insan bergelar ibu mengelar anak dy sndri
ya Allah layakkah beliau digelar manusia??
BINATANG pun sygkan anak..
bila sy bc sy jd ilg sabar sampai tkeluar pekataan yg x sptotnye kat si ibu tersebut...astaghfirullah..

then td bkk fb ade gmbr bayi malang tersebut..terus sy menangis
ape la dosa bayi ni sampai begitu sekali diperlakukan...!!





nota kaki:walaupon rase sakit hati sgt2..tp sy doakan si ibu ni diampunkan dosanye,bkn setakat dosa membunuh..tambah lg dosa berzina! T_T

story mory

I got a story!i got a story!!
xtaw knp rase gembira sgt2 hee..seronok2!^_^
sbb..sbb..assignment da siap!!oh yeah..tp bkn psl asgment da siap je
tp..tp..tp....
gembire bile dgr kwn yg dh lameeeee x jmp,bpe tahun ek??
erm dlm 8 taon kot,yela kwn skola rendah kot tibe2 msg jemput ke majlis
perkahwinan beliau..hoaaa!!terkejut rase!
dolu2 salu main masak2 same2,main berebut tiang same2 kat sekola.amek UPSR same2
same2 kat sekola dah nk kawin dah,alhamdulillah :)
yela msg2 da besa kan..da 20 uhuk2..sy baru je genap 20 dlm beberapa hr yg lepas
14 october,,haa sape2 yg lom wish or bg hadiah lg..still open house hik3

ok..berbalik kpd cerita yg sbnr..haa seronok2!!seronok la bile dgr kwn baik nk kawin
x sabar rase nk pegi..insyaALLAH raya haji yg ke3 bole la pegi..aminn!

ermm pk2 balik..sedar x sedar da besa dah rupenye kami..mmg layak la kalo nk
berkahwin..mcm x caye je,tp terpulang kat individu msg2 la..kalau mcm sy,mmg x layak lg kot
heee..nk manje2 ngn mak n ayah dolu..masih kanak2 lg hua2..kan2?kanak2 ribena lg..
tp mak ade gak sebut2 suruh mencari,mak sy tu sporting sket..dia risau agaknye
sy phm..mak jenis x ramai kwn kalo nk menjodohkan sy ni ahaha..sbb tu suh cr sndri
risau kot anknye jd andartu nnt..xpe mama..muda lg ni ma..hehe
lgpon adk n abg pon dah ade,ank ppuan comel dia yg sorang ni je xde kan mama kan hehe..
x bersedia lg ma..tunggu je mase yg menentukan hehe..

ok lah..idea mcm da kering..motif entry ni bkn nk cte sy ni x laku taw tp nk cite yg sy
happy sgt110X yg kwn sy da nak kawin!!heeeeeeeeeee ^_^

nota kaki:da ramai dh kawan yg sebaya yg da kawin..alhamdulillah..moga2 kekal hingga akhir hayat ^0^

tersalah pintu daa

kalau org tgk sy..mereka akn kp sy ni mcm xde pasaan..relax n cool je kononnye la..
belum knl lg sape sy ni..hoho sekali dah tergelabah 'terkamjat' deme..

disebabkan nama sy ni terlalu unik,dan kerana nama yg unik dan cantik ni la sy selalu terpisah dgn kwn2 kalau ade ape2 program,i am the first and always be the first huhu,kdg2 seronok kdg2 derita
mcm ari jumaat lepas ditakdirkan library skill sy hari tu tanpa ditemani kwn2,dan oleh disebabkan sy ni freshie di uia ni ehe..jd x brapa knl la sgt lokasi2 uia ni..
dgn terkejar n bpeluh2 dh ni sy menuju ke arah library..sesampai je kat library sy lost!
di manekah library skill dijalnkan..sekali sy ternampak seorg classmate yg x pernah sy tegur,terus sy tny beliau lokasi library skill,alamak rupanya beliau pon xtahu,kerana library skill beliau x sama dgn sy dan beliau mncdgkan sy supaya sy masuk ke dalam dan bertanya kpd petugas library..dgn bersungguh2 dan semangatnye sy menuju ke pintu library..tapi...erk knp pintu ni x bukak2..sy kedepan n kebelakang tetap xnk bukak (oleh krn ia adalah pintu auto)
aik xnk bukak jgk td tgk elok je org tu kuar dr pintu ni,rosak ke?aishh..
tetibe classmate sy td pgl sy.."sini la" sambil ketawa!
baru sy perasan rupenye pintu tu hanya pintu utk keluar shj..uwaaa!mama..maluu! rase mcm org bodoh je duk tunggu pintu tu bkk sob3
secara automatiknye sy terus brlari ke arah classmate sy td dan ketawa utk cover malu -_- dh la ramai org kat lua library td huk3..rase nk tuka universiti jek!!


nota kaki:sy dah x cool lg..T_T
bile dah gelabah mmg xdpt pk ape dah,bile dah gelabah sume mcm sampah huk3

sy x suke marah!

i got angry juz now..huhu and when i got angry i regretted it i'll feel malu to myself and to the person that make me angry..and i dont like it when i angry!
seriously i m not that kind of hot blooded person,i m not easy to get angry,even with my siblings..i mean, if i angry i will just shut my mouth and dont want to be disturbed until i calm down myself..but when i cant stand it..i'll say it out loud!then i'll regret it for sure huhu..

to fren..
sory fren,i didn't meant to show my angry,i know maybe u just joking with me,yeah sometime i can stand it but..u know i m not super perfect that always can bear it when u challenged me,yela every time u ym ing me u always challenge me about someting dat i m totally not interested!huh seriously i m not interested in that kinf of stuff..yeah i know it our responsibilty,but ur question kind of memerli n mencabar,mcm..annoying gler la,seriously i dont like it!ok i m sory...mesti ko pk ak x professional kan?huhu..biasa la i m just manusia biasa yg sgt la x perfek..i m sorry again






nota kaki:marah2 ni x elok..syaitan suke

perempuan ni tak boleh caye kalau..

kata2 ppuan yg plg x leh caye ade lah apabila dia ckp 'ok2 ni last shoping,pasni xnk dah.. duit da byk abes,nk shoping pon tnggu sebulan lg kot'

x sampai pon seminggu dah berplastik2 beg plastik bwk blk..beli kasut la,beg la,baju la,tudung la dan lalala lg..

er..ye ppuan mcm ni ade lah sy..huaa mak duit dah xde ni,sian ayah bg duit pnat2 tp abes wat shoping..ampunkan daku ayah!nnt bg lebih lg taw duit blnje huee :P

susah jd perempuan ni,bkn nk sgt shoping sbnrnye tp tu la brg2 ppuan ni byk,complicated,x mcm lelaki brg dorg terhad je tu yg dorg x bershoping sgt.
contoh la,kasut..kasut ppuan punye la colourful dgn mcm2 design bagai.. kasut laki lak same jee,lain pon mbe kat tali ke ape ke kan,kaler pon lbh kurg je,x hitam,kelabu x kelabu , coklat..tu je la.tu yg dorg x bershoping bagai mcm kaum perempuan ni.

bkn takat kasut je,beg pon sme2 mcm2 design,kelabu mata ni hah..baju lg,x masuk lg tdung ppuan yg dah mcm2 stail kat pasaran skg ni.sume jenis kalo bole nk pakai.

ok,bile dah ade baju style mcm ni cntohnye mesti nk matchkan dgn skirt ke suar ke,tdung ke or kasut ke..bile x matching x leh pakai nnt mcm x cntik.so mule la g kua kan duit cari tdung or kasut yg match.beg tu pulak kalo bole pon nk match jgk,mcm sy sdiri la,bkn nk ckp org..hoho..
yela bak kate ustz sy ni ppuan ni mmg suke kan warna warni,so kaum lelaki ni kne phm la jiwa ppuan suke kan benda yg cantik,comel n colourful.kalo dpt window shoping pon ckup la kan2?
mase g kursus hari tu,ustz tu selalu je pesan kat kaum laki,kne sabar sikit ngn kaum ppuan ni,kne phm jiwa ppuan ni,jgn di marah2..mmg ppuan dah sinonim ngn shoping..x kire la shoping brg sndiri ke brg dapur ke.







so hope kaum lelaki kat luar sane dpt lah memahami jiwa kami ni,bknnye kami nk sgt mghabiskan duit beli itu beli ini..tp..er its necessary cz we all kan colourful ahaa :P

tutup kan pintu hatiku utk insan yg bernama lelaki..

haa gempak kan tajuk?gempak an..an an?

mesti reader2 sekalian igt sy ni anti-lelaki kan,x pon lbh dasyat lg lesbian
ish2 salah2..bukan camtu
sebenarnye.........
yes memang pon.. sy nak tutup pintu hati sy ni utk insan yg bernama lelaki,sy selalu berdoa kat Allah jgn buka hati sy ni kpd insan yg bernama lelaki
tutupkan la hati sy ni ketat2,kuncikan lah pintu hati sy ni kuat2 SELAIN kpd bakal suami sy

haa bknnye sy ni anti-lelaki ke lesbian ke ape,yela sy xnk jatuh cinta kpd org yg salah..kpd selain mr.right yg telah tertulis utk sy di luh mahfuz sana..

cube bygkan bile kite jatuh cinta kpd insan yg salah,x ke kecewa nnt bile putus hubungan tu
ataupon katakan la..kite simpan pasaan kpd org yg salah..x ke berdouble2 kecewanye bile kite tahu yg dia x ade pasaan yg same kat kite,sedihkan?Tuhan je tahu
seksa menanggung perasaan ni sorg2..tp berbaloi pahalanya sbb ade satu hadis berbunyi
jika kite jatuh cinta dan menyembunyikan perasaan kite hingga saat kematian mejemput,kite ibarat mati syahid.Lbh kurg mcm tu la maksud hadis tu..indah kan?

tu la org kate.. prevent is better than cure,so lbh baik kte berwaspada sblm jatuh cinta kan?
perasaan cinta tu mmg la indah kan tp perasaan kecewa tu sgt sakit :)

tp x salah kalau kite nk jatuh cinta,berdoalah kat Tuhan supaya hubungan kite dgn si dia tu bersatu dgn ikatan yg sah dan suci..dan kalau kite x pasti perasaan dy kite sambungkan lg doa kite tu supaya Allah dpt melupakan kite dr asek memikirkan si dia kalau dia bkn jodoh kite,i'Allah.. kalau mmg jodoh kite ngn dia,so bahagia la kan..tp kalau ditakdirkan kite xde jodoh ngn dy..x la kecewa sgt..doa tu penting dan yg penting sekali jgn putus asa dlm berdoa tu k :)

bg sy my heart only for my future husband,jd ya Allah tutupkan lah hatiku utk insan yg bernama lelaki selain kpd bkl suami ku shj :)
he deserve mine...

BUKU BIRU

tibe2.....
rase cm nk cte psl BUKU BIRU ITU..
bermula suatu pg yg indah..xde ape pon yg berlaku actly hua2..
cume semalam sy ter tgk la sebuah buku berkaler biru di rak dan terasa nk bc
ape yg tertulis dlm buku tersebut..

buku biru itu...sebenarnye ade lah hanya sebuah nota sekolah shj,sy beli mase
awl tahun f5 a.k.a mase tu bru nk masuk umo 17 kot,
tp alih2 tetibe buku tu jd sebuah diari pulak huhu..
actly sy da serik nk ade diari ni,sbb ade la kes tragis trjadi mase sy drjah 6 dulu
akibat menulis diari(er..x la tragis sgt sbnrnye..saje kasi hyperbola sket huee)

tp diari sy tu byk cte sedih je,huhu..bkn la idop sy ni sadis sgt cume mood nk menulis
dtg bile time sedih je..sbb sy ni jenis er..rase x safe kalau nk share cte sedih
ngn org lain dan sy ni jenis urm pemendam tp bkn pendendam taw,so satu2 nye cara sy release
tension atau kesedihan sy adalah dgn write it down on piece of paper..betol piece of paper pon sy tulis
sbb sbnrnye sy xde diari secara officialy,so dats y buku nota sekola tu pon jd mangsa..then mcm jd diari la pulak kan

DAN..hari ni pejam celik,pejam celik dah 4 tahun i own this buku biru,wah lame
jgk tu..rupe2nye pandai jgk sy ni jage brg hee :))
bile bc balik ape yg sy tulis dolu2 rase kalaka je hahaha,emo n jiwe2 jgk ye sy ni dolu huee..
byase la bebudak..x matang lg..skg dah jd budak jgk tp budak besa so matang la sket kot..(kot tu mesti)




nota kaki:target nak simpan buku biru itu sampai dah ade cucu pulak kui3

bersyukur lah

currently listen to 'tell me why' by Declan Galbraith
sore ini budak sgt la sedap!
menusuk kalbu,menikam jiwa..liriknye pon sedih..

da lame sgt mengabaikan blog ni..rasenye lom trlambat lg kot nk wish selamat hari raya
minal faizin andai pernah terkasar.terguris..tercubit or sebarang 'ter' lg,maklum la sy ni sy hanya manusia byase..dan ampun maaf dipinta jika blog sy ni x dpt memuaskan hati rkn2 pembaca sekalian,masih byk kekurangan yg perlu di perbaiki :))

ok hari ni hari ahad..the last day of taaruf week kat IIUM Gombak ni..
sgt penat spnjg minggu ni..schedule yg pack ditambah pulak dgn some kind of thing dat make us annoyed huhu..
tp bak kata pepatah melayu buang yg keruh amek yg jernih ye :D

now..i hv took a next step in my life..as a bachelor student..!
wah mcm x caye je.da besa da rupenye ank mak ni hahaha..
ok kena buat azam baru ni..mcm2 sy berazam..tp tercapai ke tdk tu wallahu'alam
cz kite manusia hny merancang dan Allah yg tentukan..as a khalifa we juz hv to accept the qada' n qadar and be grateful..kan2??
jgn mudah melenting dan putus harapan,yakin dgn Allah..dan yakin bhw Allah akn kabulkan doa kite..insyaAllah...:)

and if He reject our doa,don be so sad..cz Allah hv choose us utk menrima qada' and qadarnye
mungkin Dia dah sediakan kite sesuatu yg lebih..lebih..lebih baik dr ape yg kite mintak kan?
hanya lambat atau cepat je..
dan dlm mase tu la kite nk reflek diri kite,dosa2 yg telah kite buat mungkin sampai diri terhijab dgn Allah..
kite muhasabah diri dan dktkan diri dgn Allah..tp bkn hanya bila ditimpa ujian je kite nk merapatkan diri dgn Allah,even kite berjaya pon kita mesti letakkan Allah no 1,barulah nikmat yg Dia bg tu berkekalan n bertambah,insyaALLAH..

so dlm kite berazam tu perintah Allah tetap jgn abaikan..baru la berkat kan :))




nota kaki:bersyukur dgn kekurangan n kelebihan kite...
nak bwk basikal la nnt kat uia ni,x larat nk jln kaki :P

bestnye mengandung..

bestnye bila dpt tawu ade nyawa yg sdg kite bwk,bahagia rase kan seronok sgt


erk kwn2 jgn slh phm lak,sy tumpang gembira je utk kakak tempat keje sy ni,dah lme
jgk knl ngn dy..

tp kan..tp kan..dy nk gugurkan kndungan dy huhu terkejut n sebak hati sy ni bile dgr dy ckp cmtu
sy nasihat kan dy,jgn wat cmtu brdosa..
sy tny dy x syg ke baby tu?dah 2 bulan kan..nyawa tu kak..sy lak rase nk nangis..
dy ckp ape dy bole wat,anak dy skg setahun pon belum,tibe2 menagndung lak yg kedua,
ekonomi pon x stabil lg..
sy diam je mase tu..nak je sy ckp biar sy la jage baby tu nnt bile dh lahir,tp diri sndiri pon x trjaga nk jage baby lak kan..huhu

pastu pas berbuke sy nasihat dy skali lg sbb x puas hati pny psl..
sy tnye dy,akk mmg dh confirm ke nk gugurkan baby tu?xsyg ke kak?
dy angguk..
sy tawu dy nk mkn satu ubat tradisional ni utk gugurkan baby tu..
so sy ckp..akk cube fikir.. katakan lah Allah x izinkan baby ni mati tp mne taw dy lahir2
dy cacat kak,lg byk kos nk jage ank cacat ni kak drp jage ank yg sht,akk jgk yg susah
akk ni diam je..
sy ckp la akk toksah la risau psl ekonomi,anak ni rezeki Tuhan kak.mesti Dia dh aturkan rezeki tuk ank akk ni
bile ad ank ni mesti ade rezekinye,Tuhan xkan bg cmtu je..Tuhan tahu ape yg Dia buat kak..
skali lg akk ni diam..dy mcm brfikir..then dy ckp btol jgk dik,akk pon ade pk cmtu..

sy ckp kak akk tu,sy seronok sgt bile dgr dy mengandung,x sbr rase nk tgk perut dy makin besa
nk sgt nnt bile dy dah beranak dy anta msg kat sy yg dy dpt baby girl hehe terlebih excited lak dr org yg mengandung
akk tu senyum je..
sy ckp la kat dia lg..akk pk la n bincang la balik ngn husband kak ape yg sy ckp td kak ek..





nota kaki:org yg susah dpt anak nak sgt ade anak tp org yg senang dpt anak nk buang2 pulak..manusia..manusia

ramadhan kali ini...

1st time berpose sbg seorang yg bekerjaya ni hua2..
bkk pose ngn kwn2 kat tmpt keje,best jgk pngalaman tu...bli mknn kat food court then mkn rmai2 dlm kedai perfume,bkn perot je nk mkn kan hidung pon nk mkn jgk..

paling best sekali,suke tgk cina n india same2 berbuka ngn umat islam,seronok sgt tgk..
alhamdulillah masih ade non muslim yg respect kite sbg muslim kan..ni la dikatakan negara harmoni ecee..mcm berpolitik la pulak kan..

yela kat klntn ni rmai cina yg berjiwa melayu sket..kalau ckp klntn tu kalah sy sbg org klntn ni,lg pekat mereka dr sy..tp seronok tgk dorg,ade skali mase kwn nk beli fon sorang mamat cina ni promote la kan fon,dy ckp klntn dah la pekat laju lak tu,terkedu kitorg kejap then same2 gelak hehe..
em india lak x pnh lg dgr mereka ckp klntn lgpon populasi india kat klntn sgt2 lah sikit,x rmai pon so jrg la leh jumpa..

malu je muslim kalau x pose sdgkan non muslim pon berusaha menghormati muslim yg berpuasa :) kan?

sukenye ade roadblock la!!!

ok,dah lama sy menantikan roadblock.
nk taw knp?sbb nk menunjuk lesen la hoho..hari2 bwk selama ni x penah2 kene roadblock.
kecuali mase x reti bwk kete lg,trpakse tlg kwn sbb dy lpe bwk lesen so di suruhnye sy drive hoho,ms tu mmg cuak la sbb x penah bwk kete lepas dpt lesen kan.. ok tu cte lame

so blk klntn ni mmg habis2 la sy gune kan kereta drive sane sini n mengharapkan roadblock haha,,adoi
n kebetulan smlm g keje sy lupe lak bwk purse,smpai tmpt keje baru pasan x bwk purse,so dgn lesen2 la sy tinggal kat uma kan,
mase kt tmpt keje tu da cuak,abes la cmne kali ade roadblock mlm ni,tibe2 trpk mcm tu
tp sy sedapkan hati la sbb selama sy keje sini n lalu jln tu x penah2 ade roadblock lg..
tiba la pukul 10.30 mase tuk balik,tgh2 syok2 drive tetibe nmpk BERHENTI,PEMERIKSAAN POLIS.
ya Allah Tuhan je tawu pasaan sy mase tu,nk u-turn mcm nmpk sgt mcm penjenayah kan,so sy dh meredhakan hati lah kalo nk kne saman mlm ni huhuh,nk nanges ase..
tp nmpk kete2 kat depan dilepaskan cmtu je sy lega la sket,sampai je turn sy..abg polis tu wat muke garang n suruh sy benti,haa sudahh..adoii
sy benti la dgn pasaan penuh kecuakkan..
dy tanya
pak polisi:pakai tali pinggang x?(dlm loghat sabahan)
sy:pakai(angkat tgn dan tunjukkan tali pinggang yg sy selitkan kat bwh lengan)
pak polisi:knp pakai mcm tu(muke nk gelak sambil tgk kwn dy)
sy:hehehe (senyum je)
sambil tgk kpd kwn pak polisi ni explen knp sy pkai mcm tu.(ape dy ckp sy x dgr la)
pak polisi:owh ok nnt sy pakai mcm tu jgk,bole jln (sambil ketawakan sy) (-_-)

hahaha dlm kereta tu sy x abis2 dok gelak je
knp?pelik sgt ke pkai seat belt mcm tu??hohoho
alhamdulillah lega tersangat2 sbb pak polisi tu x tnye lesen pon (^_^)



nota kaki:pengajaran nak sgt roadblock kan,nah amekkaw!haha tp xnk la time x bwk lesen hadoih

DITINDIH HANTU ATAU........?

pernah x mase otw nk tido anda rase mcm x leh gerak,ibarat mcm lumpuh..tp mase tu anda DL keadaan bole di katakan sedar
anda nmpk org di sekeliling anda dan anda mendengar bunyi di sekeliling anda..dan anda berusaha utk menggerakkan bdn anda tp even satu jari pon
anda x mampu gerakkan..anda cube menjerit tp sikit pon sore anda x keluar.mungkin hanya mata shj yg bergerak..
pernah x??pernah x??

kalau pernah mesti ramai yg mengatakan bhw mereka ditindih makhluk halus kan3?
sy pernah..1st time mase form2..dkt asrama..ye mcm di atas la keadaan sy even nk gerakkan satu jari pon x mampu,bole dikatakan seksa la jgk sbb
penat..ntah knp rase penat..
mula2 rase takot sgt..sbb yela percaye makhluk tersebut yg tindih..tp bole dikatakan tiap2 mlm sy melaluinye..lame2 dah jd biasa,seksa tu Tuhan je la tahu..keadaan ni berlarutan sampai sy form 3..skrg dh x lg..pernah jgk sekali taon lepas kot..tp mungkin sy dah pndai kwl sy cepat2 sedarkan diri..mcm mne tah nk ckp keadaan kite mase tu.bukan x sedar tp sedar tp mcm x sedar uh..err..gitu lah..hee

tiba2 sy terbaca dlm majalah MILENIA MUSLIM tentang serangan Narcolepsy
ia adalah sejenis penyakit gangguan tidur yg diakibatkan oleh gangguan psikologis dan hanya boleh disembuhkan melalui bantuan pengubatan dr doktor
psikiatrik.Penderita narcolepsy ini terkena serangan secara mendadak pd saat yg tdk tepat,kebiasaanya terjadi pd keadaan emosi yg tegang spt marah,takot atau jatuh cinta.Serangan narcolepsy dpt MELUMPUHKAN seseorang selama beberapa minit ketika dia masih sedar dan tiba2 membawanya ke alam mimpi..


wah dasyat jgk penyakit sy ni..tp alhamdulillah tanpa sedar sy merawat sendiri penyakit ni,bkn la hilang terus cuma sy dpt kawal sikit2 kalau
penyakit ni menyerang..

tidak ku sedar ropenye...

selama gune brodband x penah2 pon teringin nk cek brp GB sy gune tiap2 bulan..
siap hati2 di jln raya n berjimat cermat lg gune ade la.. sbb takot terlebih limit..
tiba2 ntah tertengok kat blog sape tah link ni.. terbuke la hati nk bc.. ye la sape xnk internet laju kan

bile da phm step yg diberi teringin la pulak nk cek usage brodband sy ni..
sekali bile sy cek tiap2 bulan x lebih 2GB pon sy gune!!adoyaii membazir nye my dad byr bil mhl2..

jd sy bertekad mulai hari ni sy nk on9 n mendolod sampai lebam!ye sy tekad!! (-o-)

MENGUMPAT & 6 MENGUMPAT HARUS

tgh2 drive keta smlm..benti la kjp kan sbb lampu merah,bosan tgk2 la seat blkg(walaupon sorg2 je lam keta padahal)
trjumpa majalah feberet sy ni,SOLUSI..
baca la punye baca..trjumpa satu artikel ni
MENGUMPAT HARUS? gitu la bunyi tajuk nye..
sgt2 la tertarik nk bc..sbb ape?
sejak 2 menjak keje ni sy mengaku la sy sndiri kdg2 termengumpat dan terdengar umpatan..huhu teruk kan3?
sy hanya lah manusia yg x bole lari dr wat dose..

ok berbalik kpd artikel td..
TAKRIF MENGUMPAT:
menyebut sesuatu yg benar2 wujud tentang seseorang da sekiranya seseorang itu tahu dia pasti marah.x kire la tentang ape sekali pon tubuh bdn ke,akhlak ke,harta ke dan etc.
dan dan dan...termasuk la yg ditulis dlm BLOG or FB sekalipon!

hukum MENDENGAR UMPATAN jgk haram dan wajib bg si pendengar utk melarang atau menukar tajuk perbualan.kalau x mampu tinggalkan aje tmpat tersebut dan membenci dlm hati.

kdg2 je sy wat mcm tu huu T_T

sanggup kah kita mkn daging manusia?
ibarat burger yg ada di tgn kita ade lah dr daging manusia.mesti kite jijik kan?
igt x kwn2 tntg kisa israk dan mikraj Rasulullah S.A.W diperlihatkan suatu situasi yg ngeri iaitu satu kaum yg memiliki kuku drp tembaga sdg mencakar2 wajah dan dada mereka.
Baginda bertanya pd Jibril
"siapakah mereka itu?"
Jibril menjawab
"mereka ialah org yg MEMAKAN DAGING MANUSIA (mengumpat) dan menjatuhkan maruah org lain

jadi para ulama bersepakat bhw hukum mengumpat tu HARAM & TERMASUK DOSA BESAR menuntut pelakunya bertaubat dan memohon kemaaafan kpd org yg diumpat.

sbb tu la kite kne sntiasa bermaafan kan..takot la kot2 ade termengumpat ke ape ke.

dlm majalah tu jgk ade menyatakan 6 MENGUMPAT YG DIHARUSKAN
1.mengadu kezaliman & pengkhianatan yg berlaku
2.meminta pertolongan mengubah kemungkaran yg berlaku
3.meminta fatwa
4.menyelamatkan saudaranya dr kejahatan seseorang
5.memperkenalkan seseorang yg mmg terkenal dgn gelaran tertentu atau hny dikenali apabila disebut sifat fizikalnya,cacat,tempang or etc
6.seseorang yg terang2 melakukan kefasiqan seperti lelaki yg mengubah jantina,peminum arak.tapi jika dia melakukan sembunyi2 TIDAK harus menyebut tentang mereka.

tapi tapi tapi...6 situasi ni mesti lah dikawal dgn kaedah "al-dararu tuqaddaru bi qadariha" bermaksud setiap perkara darurat yg mengharuskan sesuatu yg dilarang sekadar hanya diperlukan utk mengatasi darurat shj.(phm kan walaopun berbelit sket)
tp sebaiknya x pyh la disebut kan3?

jd kwn2 same la ambik iktabar dan jdkan sbg peringatan utk diri sy sndiri n kwn2..

nota kaki:kat tempat keje byk sgt wat dose huuuh..sy amek kesempatan ni utk mintak maap dr hojung rambut sampai hojung kaki andai nye ade lah termengumpat ke ape ke yek?da mcm hari raya pulak (^_^)

mimpi ular masuk rumah

sy mimpi...
sy mimpi ade 3 ekor ular masuk rumah sy..
1st ular sy sempat tgk kaler biru..tp sy x bg ular tu masuk..
sy sepak2 ular tu..
2 ekor ular lg sy x sempat tgk sbb balik2 rumah je ade org ckp ade 2 ekor ular masuk rumah..

so apekah maksudnye?
ade org ckp akn ade org masuk mintak..
tp sy rase tu mainan tidur je..
ade pulak org ckp kalau mimpi byk ular serang kite maksudnye kite ramai musuh..
ramai musuh kah sy?
tp afta wat research hujah mimpi ular ni lbh kuat kpd jelmaan jin..
erm mne satu ni nk pcaye..
sy percaya 1 je..mainan tidur je kan3?
sy x taw pulak ular tu menyerang ke x..tp yg penting sy x suke n takut ngn ular2 dlm mimpii sy tu..




tp ular tu x pulak serang sy mase sy sepak2 dia..(-_-)

AJAIBnya 3 AMALAN nih!

smlm bkk FB,tgk noty..then ade seorg shbt tagged kan sy kat note dy..
psl KEHIDUPAN DAN UJIAN..
baca..baca..baca..
byase la cte psl kehidupan n ujian,bila di timpa ujian sgt rugi lah org yg mengeluh..
betol,sepatutnye kite bersabar n menerima qada n qadar kite..
then dlm note tu ade lah 3 tips ni dia suruh amalkan hari2..

1st - Boleh tak korang baca al-mulk tiap2 malam sebelum tidur. Tak susah pun. Sekejap je. Betul aku cakap tak susah. Mungkin mula2 agak susah bagi korang but lepas 3 malam korang baca mungkin tade pape masalah. Bacalah. korang akan rasa satu keajaiban. Lau nak tahu apa keajaiban tu, lepas 1 bulan korang baca (tanpa ada skip) cakap kat aku. T aku cakap.

2nd - Baca mathurat waktu pagi sekejap. Taknak baca yang tiga kali tu pun tape. Just baca sekali je.

3rd - Baca al-Quran sepipih pun tape lepas maghrib.


sy nk cite pengalaman sy sendiri..
dolu mse sy masih seorg student sekola rendah sy bkn la seorg pelajar yg menonjol,x pandai pon markah cukup2 mkn je..math sy tiap kali ujian bulanan sgt teruk..
belajar pon x bersungguh2 kot huhu bdk2 kot kan..tp alhamdulillah mbe krn masih budak n suci dr dosa rslt UPSR sy cemerlang 5A..

then sy dpt masuk sekolah perempuan impian sy,SMKA NAIM LILBANAT..
sekali lg sy bkn lah seorg student yg cemerlang,x perform pon tiap kali ujian..plg byk A sy dpt pon 3 je kot..sebagai seorg pelajar lemah math,math sy mmg teruk huhu..
trial sy pon dolu 3A je..
tiba hr rslt PMR kuar..alhamdulillah sy dpt 8A..

tp lain cite nye pulak bile SPM..f4 n f5 lnsung x perform..awl2 f4 dolu rslt sy ok alhamdulillah..tp mkin lame mkin teruk,teruk n teruk..sampai la rslt SPM kuar..x secemerlang rslt UPSR n PMR dolu kala..huuu

sy taw knp..UPSR dolu sy suci dr dosa krn masih knk2..sbb tu Tuhan bg ending yg gembira utk sy..begitu jgk PMR..bkn la nk kata sy xde dosa mase PMR..tp kerana sy MENGAMALKAN 3 AMALAN di atas tiap hari tanpa tgal walaupun sehari..mbe tu lah keajaiban yg penulis di atas sebutkan..

TAPI..bila dh meningkat remaja yg berumor 16 tahun..sy semakin jauh dgn Allah,terlalu lalai n leka..sampai la sy berumor 17 tahun..3 amalan di atas sy jrg2 amalkan..ending nye..begitu mengecewakan..bkn samapi 17 tahun je even sampai skg i almost 20 still jrg amalkan..

from my story,sy hanya ingin membuktikan bhw 3 amalan di atas mmg mujarab n berkesan dlm kehidupan kita,kalau x percaya cuba la amalkan..sy pon sudah mula kembali amalkan..insyaAllah.. :)

bendul OH bendul

"nama sy siti rafeah bt zubir,bole pgl peah je"

err x sesuai ke name ni huhu..ye mmg ni bkn nama sy tp perlu ke sy nk bgtaw nama sbnr kat dia






dia tetap x puas hati n follow sy sbb x caye nama sy rafeah..
berbuih hijau jgk mulot ni ckp betol la betol la huhu adoii

xpe kan tipu2 mcm ni?huu
sbb actly sy ni terlalu lurus,org tanya jwb je dgn jujur
td ade sorg pakcik ni,beli air jambu yg sy jual..
mula2 dy tnya "adik punye sendiri ke jambu ni?"
sy ckp "eh xde la,sy kuli je,bos yg punye"
mcm2 jgk la dy soal,pastu dy masuk la teman ISTERI dia beli tudung sambil bwk ANAK2 nya..

sy kat tempat sy la jual jambu je hoho
then dia dtg beli air sekali lg,dy tnya

pakcik :"dik belaja lg?"
me: "yup"
pakik: "katne"
me: "uia"
pakcik: "uia area mane?"
me: err xtaw uia katne??"erm gombak"
pakcik: "ade FB?"
me: "ade"
pakcik:"nama fb ape?"
me:"hanaani zanuddin"
pakcik:"eja"
me:"H A N A A N I Z A N U D D I N"
pakcik:"owh ok,hanaani zanuddin..hanaani zanuddin"
rumah katne"
me:"kedai mulong"
pakcik:"owh,erm nnt sy add bole bg no telipon?
me:erkk bini duk sopink tudung kat blkg menyempat pakcik nk mengurat"hihihi"sy gelak je
pakcik:bole x?"
me:"insyaAllah"
pakcik:"bole jmp kat kl nnt sy salu turun kl,kite g mkn2 ke"
me:haa sudah"hihihi" gelak lg
mase tu dlm hati mcm2 ayat dh bc tkot la dy menjampi ke mase tgh bckp tu kua jampi dy melalui partikel2 udara hohoh dya imaginasi sy mmg tgi


sy jd takot dan terus msuk dlm..duk jauh sikit dr pakcik td
mase tu br trpk adoii mulot ni apsal la jujur sgt menjawab siap bg fb ejakan nama lg
n siap bgtaw lokasi rumah betol2 lak tu..huhuh risau menyelubungi hati....
seriusly mse mula2 pakcik ni ckp2 sy x rase ape pon..tu yg lurus bendul sgt tu..
tgk2 pakcik ni mggatal pulak..adoyai..



dan lg sekali seriusly sy mmg lurus bendul x reti nk ckp tipu2 huhuuuuuu..dan mudah percayakan org..
igt lg mse lepas exm duduk2 mkn ngn kwn mse tu f5..
dorg ckp dorg risaukan sy cmne la nnt masuk U,xde org nk jaga sbb sy ni terlalu lurus n suke pcaya kat org..syg korg 9 SOUL!! T_T

tp skg mbe dah selurus mcm dulu kot,dh pndai menipu sket2 harharhar!heeee...

masuk mintak??

ade org nk masuk mintak??
waaa! jgn..!
huhuhu..sy masih kanak2..
lgpon ape mintak2..sy bukan brg hue3..

x pyh la nak tanda2..sy x nk ditandakan
me belongs tu my family je ok..










jaoh lg perjalanan sy..masih jauhhhh xnmpk ape lg

abnormal kah sy?

satu hari kat tempat keje
akk ni ckp dgn sy..
"adik ni pelik sket,lain..adk ni mcm ad dunia sendiri xde la pelik sgt,cuma kdg2 adk nmpk duduk dlm dunia sendiri"itu lah kata2 seorg akk yg dah ade lulusan diploma dlm bidang psikologi kpd sy..

sy pon tergelak,"yeke kak?xde la..knp akk ckp camtu?"

beliau pon ckp "ntah la akk nmpk adk ni suke menyendiri kdg2 je la"




satu hari kat rumah pulak
mase tu tgh tgk tv ngn mama..ade la satu cte funny ni tnjuk baby yg gemok sgt
mama pon ckp
"mcm nani mcm kecik,mcm tu la bdn akk mse baby dulu kalau nk tahu,sampai cik rihan geram nk amek tp salu x dpt"

"knp x dpt ma?"sy tanya
"sbb org nak amek je akk lari,tp bila org amek x nanges pulak,akk ni lain sket"mama ckp
"lain cmne tu ma?"sy tanya
"akk mcm ade dunia sendiri,suka duduk n main sorg2 tp akk pandai bwk diri"
terkejut sy mase tu,btol la akk kat tempat keje tu ckp,mmg dr kecik lg sy ade dunia sendiri hohoho..

esok nye bila ke tempat kerje sy cte la ape yg my mum told me kat akk tu
dia pon ckp,btol la ape yg akk tgk tu,kire adik ni ABNORMAL la jgk.
ABNORMAL kah saya??


nota kaki:nnt korg xnk kwn dgn sy sbb igt sy abnormal wuwu..sy still normal dr segi mental dan fizikal,cuma entah la sy lebih suke menyendiri kot,bak kata akk tu mybe sy rase sy lebih selamat dgn menyendiri berbanding duduk di kalangan yg ramai..

gara-gara kasut kuning itu

hahaha
entry kali ni sy nk gelak je..taw knp?
sbb sbb sbb...

sy jato eskeletor td wuwuwu sgt best!
ramai yg memberi 'sokongan' mase sy jato td..
pekerja2 dan pelanggan MCD juga KFC..kerana eskeletor tu btol2 dpn restoran tu
time kasih..time kasih huhu

td pegi sopink kat kb mall,dh beli 2 helai shawl,sehelai inner and 6 pin butterfly kat tgkat 3 maka nk turun la ke tgkat 1
mase nk turun.. eskeletor tu rosak,x bgerak la so turun la pelan2,langkah demi langkah diatur yela sbb kasut baru ni tapak nya nipis sket n licin,turun sume dah ayu dh la kan slow je,tiba2 sekali tergelincir..gedebuk bunyi hua3..maluuuu tp x malu sgt..rase nk gelak je..trus turun cpt2 and berlindung kat abg hahaha..


tu la nani nk pakai kasut baru kaler kuning tu sgt..kan x pasal2 dpt kenangan manis
tp td x la rase malu sgt..tp rase nk gelak je..hahahaha kelakar sesangat!gelak kat diri sendiri wuuwu dlm kereta pon dok gelak je keje haha



ok fine gelak la korg gelak..nsb x bergolek je td sbb sempat berpaut kat pemegang
tp x pe..mereka dh x cam kot muka sy ni kan kan kan??



nota kaki:better dr adk sy jato longkang besa tgelam separuh bdn kat sekola sndiri hahaha

sy bukan..

sy bukan perampas..sy bukan!






















nota kaki:emo... :(

saya si sombong

ape takrif sombong bg korg sume?

1.anda akan katakan dia sombong kerana dia pendiam dan tak campur dgn org ramai?

2.anda akan katakan dia sombong kerana dia susah nak senyum?

3.anda akan katakan dia sombong kerana mimik muka dia?


bila dia ada 3 ciri ni anda akan katakan dia sombong kan?
tetapi!
bg sy TIDAK!
kerana sy memiliki 3 ciri di atas..sombong kan sy?(T_T)

tak..sy x sombong tp sy PEMALU
huhu yep ini betol x tipu..bkn la sy nk perasan sy ni pemalu tp itu lah hakikatnye
kalau sy duduk dgn kwn2 yg ramai sy diam,kalau sy x kenal seseorg tu sy susah nk senyum sbb sy takot seseorg tu x balas senyuman sy,malu la sy senyum sorg2,dan kalau mimik muka sy mcm si sombong,nk wat cmne it could't help!hoho

kenapa sy post entry psl ni?
sbb termasuk sorg pekerja kat tmpt sy keje ni dah bpe puluh org dah kot yg ckp sy sombong (T_T)
dah ramai suara2 yg sy dgr ckp mula2 igt ke awk ni sombong tp baik je sbnrnye huhu

so dats why bila kwn2 ckp yg he/she sombong sy selalu akan ckp "eh xde la,dia x sombong kot cuma pemalu" kerana sy memahami mereka seperti sy,bila sy sedar rmai ckp sy sombong sy mula wondering dlm dunia ni betol2 ade org sombong ke?entah2 tak de pon sbb mereka cuma pemalu mcm sy :D

bg sy org yg sombong tu adalah apabila beliau kaya atau mempunyai pangkat beliau akan terasa megah dan bongkak dan org bawahan nye x layak nk bercakap dgn beliau,beliau hanya layak bergaul dgn org2 yg setaraf dgn beliau

sabda Rasulullah SAW

tidak akan masuk syurga jika dalam hati seseorang walaupun sedikit memiliki rasa sombong

riwayat muslim



nota kaki:nk belajar wat mimik muka x sombong lah

the third...

sepanjang minggu ni sbnrnye sy tgh bertungkus lumus mengkaji resepi donut..
1st trial..erm nk kate failed tu xde la sgt..cume donut tu agak keras x gebu n lembut...


ok fine..
try tuk kali ke 2..try wat mini donut lak..lg keras dr 1st trial..huhu T_T

dan sy mengoogle la resepi lain,sbb resepi ni mcm x jadik je..
tempat biase sy amek resepi adalah kat MYRESEPI .com..tp donut yg failed tu sy gne resepi dr website lain..mybe sbb sy betray kot hohoh..

then ble tgk komen2 positif dr mereka2 yg dh try resepi donut ni..sy pon try la
dgn lafaz bismillah sy mulakan operasi donuting....

afta 1 hour and half la kot sy start menggoreng...
berdebar2 menantikan hasil 3rd trial sy ni..jeng3...jeng2.....jeng....



mini donut!






ALHAMDULILLAH!sgt lembut dan gebu dan donut2 ni sgt gemuk n cute sekali haha..thanks to myresepi setelah pelbagai onak
dan duri yg telah sy tempuh akhirnya sy telah smpai ke pringkat ini xlupe jgk kpd mak dan ayah serta keluarga yg selalu berdiri di blkg sy (=_=!) hoho..



RESEPI:
Bahan-bahan ( 20 - 25 biji )

3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam kuku
2 sudu besar mentega
6 sudu besar gula pasir (boleh kurang bagi yang tak suka manis)
3 sudu besar susu pekat manis
1 paket yis (jenama mauripan)
1 biji telur

cara2
cairkan mentega then letak tepi
campur gula n susu dlm air suam(tp sy gne susu segar yg disuamkan cmpo gula sket)
kacau supaya gula larut,masukkan yis kacau lg and biarkan dlm 10 min smpai bancuhan td berbuih
kacau telur dan campurkan dgn mentega yg dh dicairkan td..dan masukkan dlm bancuhan yis bersama susu n gula td..
pastu masukkan bancuhan yis td ke dalam mangkuk bersama tepung..gaulkan hingga sebati dgn senduk kayu,kacau dlm 15 min atau sampai betul2 sebati
biarkan adunan selama 45 min supaya ia naik..
afta that bentukkan adunan seperti donut dan goreng,salutkan donut yg dh di goreng dgn gula aising atau coklat atau ape2 je yg anda suke
siap!

KRISIS SELESAI..

alhamdulillah..
krisis dah pon selesai..

dlm proses nk selesai tu brgaduh besar jgk si A dan si B..
nanges2 siap..
tp akhirnye bile mereka dah face to face n slow talk la jgkkan..selesai jgk..
si A n si B saling bermaafan..

terbuat drama lak dlm kedai sbb kami bertiga nanges2 smbil berpelukkan..
tp x pe la..kes da settle kan..lega yg teramat smlm..
:)

nota kaki:cadangan utk benti keje cukup bulan ni perlu dipetimbangkan :P

KRISIS!

manusia..dah besa panjang..dah dewasa tp still gaduh mcm bdk2 sekola rendah..
sedih la..akak tmpt keje sy tu dh lama keje ctu..dekat 3 tahun..tp nk berhenti gara2 sedikit slh
faham je dgn akk sorg lg..huhu

sy pulak jd org tengah xtaw nk bela mane satu..tp sy cube berlaku adil..sy cume jd listener tuk dorg berdua
ape yg dorg x puas hati..sy sbg saksi sbnrnye tahu sape salah n sape tak..

nak dijadikan cerita mcm ni..
petang tu sy ngn si A duduk la bersembang,bila si B dtg si A tanya la si B ni,
"esok kak B cuti kan?"
tiba2 si B jwb
"eh apsal pulak??"dgn nada yg tinggi..
sy pon menyampuk
"esk kan isnin?"
pastu si A ni x puas hati perlu ke nk menengking then si A ckp..
"eh kak B ni,yela esk isnin..aku x lapar pon nk amek cuti ko tuh"..nadanye slow je cuma agak pedas la kan

si B terus senyap..lyn pasaan..menjauh dr kitorg..

sy cube bersembang ngn si B cm byase..
tiba si B ckp ak xnk ckp ngn korg..huhu tersentak sy mase tu..dgn sy2 pon kena..
sy ckp knp ni huhu..si B pon nangis..dgn sy sekali pon nangis kat ctu...
sy mmg x bole kalau ade org terasa or skt hati ngn sy rase diri ni jht sgt...
mlm tu kedai sunyi la x mcm byase..tp sy cube ckp n wat cm byase je dgn si B ni..dy xnk ckp ngn sy tp sy tetap
ckp cam byase..
dlm pukul 10 gitu..si B pon pgl sy dy tnya knp td korg ckp mcm tu..ckp kasar2
nk jd bos kat cnie jd la,aku x kesah pon..kalau x nk kwn pon ckp je la..ak x nyusahkan korg..
erk sy ckp kak B,bile mase lak sy yg ckp kasar?lg sekali sy nanges..seb bek la xde kastemer smlm huhu..
si B pon tgk sy,dy ckp knp hani nk nanges lak,knp hani nk terasa?lega sy maksudnye dy ckp td
bkn ditujukan kat sy..tp walau ape pon sy try betolkan keadaan..sy ckp si A ckp cam bese je,kak B je slh phm..
xd niat pon nk ckp kasar ke nk jd bos ke..
tp si B ni keras hati jgk,same la dgn si A..sy cb suruh si A slow talk ngn si B tp dia xnak..hadoy susa la cmni..
pakat pegang ego masing2..
so skrg si A nk tuka shift pg..dan si B lak nk berenti keje huhuhu..sy lak cmne?

erm..bg sy dua2 slh kot..sbb si A patotnye phm si B tu sbb dy lebih lame kerja dgn si B tu..
si B tu mmg jenis suke menengking..mmg style dy huhu...xperlu la kot nk ckp kasar kan
yg si B pulak x perlu la nk menengking..kena bljr ckp lembut2 sikit..huhu
itu pendapat sy...


nota kaki:nk berenti jgk la cukup bulan ni,,huhuhu

kanak2..remaja..skrg warga emas??

Diantara sebab-sebab atau punca-punca Allah turunkan bala disesebuah daerah itu, adalah apabila perempuan-perempuan dijemput untuk mnghiburkan lelaki( dlm kata lain ramai artis2 disanjung). Dan banyak alat muzik dimainkan (perempuan terutamnya).

Pendek kata, hiburan semakin berleluasa dan bermaharajalela mengambil tempat didalam hati-hati (orang-orang muda terutamnya) sehingga hatinya keras mengabaikan apa yang Rasulullah SAW wariskan kepada kita, apa yang diperintahkan Allah SWT Yang Menciptakan apa yang dilangit dan dibumi serta seluruh isinya.


Di kaca televisyen sekarang, tidak habis-habis lepas satu program rancangan realiti tv, kemudian muncul pula yang lainnya. Ianya sama tapi x serupa. Paling mendukacitakan, bermula dari golongan remaja, kemudian berjangkit pula pada golongan kanak-kanak dan yang terkini orang-orang tua yakni golongan emas pula mereka menjamu dengan hiburan sedangkan sepatutnya mereka ini diajak menyiapkan diri untuk apa bekalan yang hendak dibawanya ke akhirat kelak. Astaghfirullahalazim...


Hati mana yang tak terasa perit jika bukan golongan-golongan pencnita-pencinta agama, pencinta-pencinta Rasulullah SAW yang WAJIB kita teladani. Tidak cukupkah lagi peringatan yang Allah sampaikan kepada kita didalam Al-Quran yang karim, yang hakim. Kalau dulu AF, kemudian Mentor naik sekaki. Lepas beberapa tahun kemudian terbit pula idea baru, Idola Kecil. Yang terkini pula dan akan berlangsung tak lama lagi...Kilauan Emas. Syarat-syarat penyertaan 45 tahun ke atas...kalau dah 45 tahun ke atas takda orang lain dah kalu bukan golongan bapak-bapak yang dah beranak, dah bercucu cicit. Sesungguhnya hari yang paling dekat bagi seorang muslim itu, seorang mukmin adalah hari matinya. Tidaklah Allah turunkan nikmat itu melainkan digunakannya atas saluran semata-mata untuk mencari keredhaan Ilahi mencari keampunan dari-Nya.


Dalam surah Ar-Rahman, berkali-kali ayat ini diulangkan bertanya kepada kita, "Maka nikmat Tuhanmu yang manakah kamu dustakan?". Sungguh tidak ada satu kurniapun jika tidak lain tidak bukan hanya datang Yang Ahad, Allah SWT. Kamu nak berhibur, boleh...tapi ada caranya dalam Islam supaya kamu tidak dilalaikan oleh hiburan itu lalu kamu lupa akan yang menciptakan kamu, yang akan menyebabkan kamu meninggalkan agamamu hanya pada nama. Dan justeru supaya neraka jahanam itu bukan pengakhiranmu.


"Dan sungguh, akan Kami isi neraka Jahanam banyak dari kalangan jin dan manusia. Mereka memiliki hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka memiliki mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat tanda-tanda kekuasaan Allah, dan mereka mempunyai telinga tetapi tidak dipergunakannya untuk mendengarkan (ayat-ayat Allah) . Mereka seperti haiwan ternak, bahkan lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lengah.", Al-A'araf 179.


Masalah hati, apabila dihadapkan dua perkara ini konsert dan kuliyah...realitinya dominan berpihak pada konsert.
Masalah mata, apabila mereka melihat kebesaran Allah mereka melihat dengan pandangan kosong, tetapi apabila mereka melihat yang haram yang disukai syahwatnya mereka menyanjunginya dan mengabdikan diri kepadanya.
Masalah telinga, apabila mereka mendengar ayat-ayat Allah, ajakan kebaikan dan mereka berpaling darinya.


Saya ingin bertanya pada anda dan juga diri saya sendiri....'Apakah masih belum cukup nikmat kurnian Allah Taala kepada kita?'
Allah kurniakan ibu bapa yang sayangkan kamu...tapi kenapa kamu berkasar dengan mereka? kenapa kamu mengendahkan nasihat mereka? kenapa kamu mengabaikan keprihatinan mereka kapadamu?
Allah kurniakan kesihatan, sempurna tubuh badan...kemanakah kamu habiskan waktu sihat mu? kenapa begitu berat kakimu hendak ke masjid? kenapa begitu payah kamu nak bangun solat subuh?
Allah kurniakan kamu kewangan yang cukup...kemanakah kamu perhabiskannya? berapa banyak kamu habiskan wangmu untuk berhibur berbanding bersedekah kepada golongan yang memerlukan?

Sungguh tak terhitung...Subhanallah....'Apakah kamu masih mahu berkira-kira dengan Tuhanmu setelah apa yang kamu dapati dari Tuhanmu?'. Aku ke masjid tadi...dan ternampak lah seorang tua bertongkat duduk diatas kerusi setia mendengarkan kuliyah di masjid hingga masuk waktu isyak dan kemudiannya berjemaah dengan dengan jemaah yang lain untuk solat Isyak. Aku ingin bertanya, apakah telah sampai lanjut usiamu baru kamu hendak dekatkan dirimu dengan masjid? sedangkan masa mudamu gagah bukan kepalang, kakimu yang dua itu pantas saja mencari rezeki, tetapi alangkah malangnya kerana beratnya untuk melangkah ke masjid. Bermacam alasan yang kamu berikan, sedangkan Allah turunkan nikmatnya keatasmu tidak putus-putus tiada henti. Itupan kamu masih nak berkira-kira?


Maaf andai tulisan ini bernada marah dan kecewa. Sungguh Allah Taala suka akan hamba-hambanya beribadat, tetapi Dia amatlah suka apabila pemuda-pemuda yang beribadat kepadanya. Tiadalah yang lebih menyayangimu melainkan Allah dan Rasul-Nya.



nota kaki:di copy paste dr note seorg sahabat atas tujuan perkongsian n peringatan..
muhasabah la diri kita ni..dunia bukan selamanya..akhirat yg kekal :)

THE LAZY SONG

the lazy song..such a lazy song mmg lazy haha
tajuk pon dah lazy..


:D

IYEP 2011 part II

i m back,ok continue my story bout IYEP 2011,kat mane kite ye,owh mlm kebudayaan kan..afta wat persembahan sume tu
we all g la supper kat dewan mkn kan,jumpe la kwn baru yg sebenarnye satu club hoho,sembang punye lame,sy da risau utk hari esok
ye la esok kan public speaking,so sy biarkan mereka bersembang sy lak dok sibuk merangka ape nk ckp esk,

tgk jam da pukul 2..hadoy kne balik tdo ni
baru je nk kua dewan ade sorg faci ni pgl sy..suruh duduk dgn mereka..erk sy da cuak dah..
ok dgn tenang n konfidennya sy duduk la,bg salam..
he asked me..where i stay..study n mcm2 la
sampai la he asked me wat club i represent for?sy ckp la R4 YC..
dan dy duruh sy bgtaw R4 stand for what..erk habis lah sy mmg x igt.hahha
sy diam dan sy jwb er sorry i dont remember..n sengih je la..dy ckp how can u represent our country like this?
er,,sy diam..dan dy tnye lg tajuk utk public speaking esk,sy ckp la er either facebook or obesity..dy ckp so boring i know from a to z bout facebook
and he said hello!we r not obes ok..sy ckp la it just an awareness to people,dy ckp he didnt like it..i want u to talk about R4 YC..
thats all..sy ckp ok then bg salam dan balik

actly sy xtaw ape2 pon psl R4 ni haha adoy..maka kelam kabut la sy cr encik zubir memandangkan dy ni senior dlm R4..
dan sekali lg maka pada keesokkan hari nya sy bercakaplah tentang R4..



Selesai sudah kem kami selama 3 hari di port dickson,hari ke 3 tu lah baru sy rase sgt2 bertuah
dpt g kem ni,kalau sy x pegi lg menyesal..walaupon kalau sy x terpilih utk represent negara nanti sy x kesah
sbb sy bljr byk sgt dr kem ni..confident lvl pon mcm mkin tgi dr dulu,dpt ramai kwn dan byk lg..
mmg x menyesal dtg kem ni :)

IYEP 2011 part I

lame sgt mengabaikan blog ni..huhu
bkn sengaja tp ye la bila dah keje ni rase x menyempat je nak update blog..
nak mengkaji resepi baru pon x sempat..
tp insyaAllah sy try jgk merajinkan diri ni..

byk jgk nk cerita..kalau nk cerita psl kerja x abis2 rasenye..
so ari ni nk cerita la psl KEM PEMILIHAN PESERTA PERTUKARAN BELIA ANTRABANGSA 2011 pd 15-17 april hari tu..
kalau nk cerita psl pengalaman tersangat2 la best..

mula2 sampai di cheras utk berkumpul before ke PD rase cuak sgt bila nampak semua peserta2 mcm profesional je..
tetiba hati ni rase menyesal la pulak kan..rase mcm nk balik je huuhu..
tp alang2 da sampai pegi la jgk
otw ke PD tu sunyi je dlm bus tu semua lyn perasaan masing2..

kami pon sampai la ke PD dlm pukul 2 kot..lps mkn2 n solat kena la berkumpul kat dewan..
seriously kem ni lain dr yg lain peserta semua peramah walaupun berlainan bangsa..cara mereka berfikir dan pandangan mereka sgt profesional..
x mcm kem sekolah2 hehe..ye la yg join kem ni bkn student je,yg da kawin dan bekerjaya pon ade...

dan bile fasi inform kat kami tntg aktiviti yg kena kami lakukan spnjg 3 ari ni.kemenyesalan yg berganda terasa di hati..
knp la sy join kem ni..sy rase mcm belum bersedia lg utk kem ni..
sbb ape..?
sy ni bukan la jenis org yg byk ckp atau suka menonjolkan diri..tp dlm kem ni kita x bole jd pasif..mesti aktif
kena menonjolkan diri..sbb fasi akan nilai kita,yela kan nama kem ni pon kem PEMILIHAN,mesti la pihak KBS nk pilih the best among the best...
dan yg plg menakutkan ade lah hari yg ke3..hari yg ke3 ade public speaking kesemua 164 peserta wajib dan x terkecuali..huhu
mase tu dlm otak da pk kan ape ek alasan nk mengexcuse kan diri dr public speaking tu hahaha..dan berganda2 la kemenyesalan bersarang dlm hati ni hoho..

tetapi..hari ke2 sy mula rase kem ni seronok..bila kitorg satu grup ni bekerjasama dlm explorace dan mlm kebudayaan hehe
seronok sgt..
8 adalah no bertuah grup kitorg..sbb kitorg dr grup 8 :) dan grup 8 adalah grup plg havock n hot la hehe sbb ade member2 yg funny n bising..especially bro zaafar n zul
so suke la kat sini sy nk mention name mereka,ketua grup 8 adalah bro.awis dan ahli2 nye ialah bro.zaafar,bro.zul,bro.usop,syazwan,nazrin,siang,jonhson tp xde baby haha,
jegan,faries,sis.sri,sis.chiam,yi ming,sis nurul,sis jihah,amalina and last but not least is me..
spnjg kem ni kitorg kne speaking huhu,mmg rojak abes la..
pengalaman yg plg x leh lupe mse explorace kitorg kne abeskan sebatang peria katak tu,eiiuu pahit sgt2
sy ni dh la jenis x leh mkn pahit tp bertahan je..encik faries sampai termuntah,johnson lak merah padam muka nk telan peria tu...huhu pengalaman yg seronok dan
sememangnye pahit..!!
tp x sempat nk abeskan jgk explorace ni tp grup kitorg antara yg plg byk dpt check point 5 dr 10 :)
lepas abes je explorace grup kitorg ditugaskan utk cipta negara sendiri dgn seorg raja,permaisuri dan bahasa sendiri,,pengalaman ni la yg plg kelakar haha,
negara kitorg dinamakan negara kulupaan,dan bhs negara kitorg lak an an an,mcm cte sifu dan tongga,kui3..lawak je..tebalkan je la muke ni walopon ramai fasi duk tgk ni hoho
dlm aktiviti ni mereka nk uji kite cmne kte pertahankan negara kitorg..agak mencabar jgk mcm bole gado je ngn fasi tu,tp xpe kitorg berjaya pertahankan bendera negara kitorg hehe






maka ptg tu dgn bersungguh2 nye kami berlatih zapin ngn canggung
susah rupenye tarian zapin ni mule2,walaupon blaja step yg plg simple pon x dpt2 tgkap lg..tp alhamdulillah berkat ajaran encik zul bekas penari kebudayaan tu(tp tgk muke x caye dy pandai menari haha)
dpt jgk kami perform dgn jayanye mlm tu..
tgk balik video kitorg menari rase klaka la pulak sume menari mcm kayu haha :p

to be continued.....

p/s:abaikan wajah sy yg klakar dlm gmbr di atas huhu

jambu dan cuti

byk bnd yg da jd sepanjang x update blog kesayangan ni...
hoho..
keje?
keje ok jek..tp kdg2 bosan kalau xd kastemer..tp seb bek ade cawangan baru
cawangan jual jambu haha..
alhamdulillah laku jugk jambunye

hari tu kat rumah tiba2 sampai surat dr KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN utk lapor diri kat kem pemilihan peserta pertukaran pelajar antarabangsa jumaat ni,kem tu dlm 3 hari
haa sudahh,,cmne nk mintak cuti dgn bos ni
dh la baru je seminggu keje nk mintak cuti lebih 3 ari lak tu..mcm mmg x dpt la kan nk cuti
ade sorang kakak ni keje 2 tahun pon x dpt2 lg nk cuti pnjgn..hoho
tiap kali duk dpn bos je x brani nk melontarkan niat yg terbuku di hati tu,last2 kakak ni tlg ckp kan..bos mmg x bole bg!huhu..kalau x bg sy rela resign dr lpskan peluang tu..
then tibe2 bos masuk beliau pgl sy
beliau tny sy ade ape2 nk ckp ke..sy pon sengih2 je la..beliau dah tahu so beliau ckp actly beliau tak leh bg pekerja baru cuti pnjg sgt..tp kalau nk beliau terpksa cr pekerja lain la kan
sy ckp xpe la kalau camtu n mintk maap byk2..tp beliau ckp beliau bg sy cuti dgn syarat cuti mingguan sy xde la sbb ganti ngn cuti ni..
alhamdulillah syukur sgt..xpe la xde cuti pon bkn pnt sgt keje kat situ pon..
terima kasih byk2 sy ckp kat beliau hehe seronok ari tu sampai sy g belanja air jambu kat kakak2 kat ctu hoho air jambu je..

popiah bercili

ok kali ni ape lak resepi yg dah jd mangsa uji kaji sy..
popiah bercili..mmg feveret sy dr kecik lg popiah bercili ni..
1st time mkn mse djah bape tah..mak angkat yg buat.sedap sgt beliau buat..sejak dr tu terus jatuh cinta ngn popiah bercili ni..tp x penah jumpa popiah bercili sesedap beliau buat..
tetiba smlm rse nk wat sendiri popiah bercili ni..xde la susah sgt sbnrnye..
sng sgt..beli je kulit popiah tu kat kedai,xpayah buat kulit popiah tu sdiri hoho..
kalau ikot resepi yg sy dpt byk jgk bhn utk intinye
so disebabkan kekurangan bhn sy hanya gune carrot,sengkuang dan taugeh je sbg inti..tu pon da sedap..nyum2
tp kalau ad bhn2 lbih kat rumah tu bole la gune udang ke,isi ayam ke ape ke..
eh jgn lupe gorengkan dulu bhn2 utk inti tu baru bole gulungkan..:)

utk sos nye pulak
2 sudu cili kisar
2 sudu sos cili
2 sudu cuka
seulas bwg putih di cincang utk menumis
2 sudu gula
dan secubit garam..

lepas siap goreng popiah,masukkan popiah tu dlm sos dan salut kan popiah tu dgn sos tu
sedap sgt!


try la buat..


nota kaki:tp adik sy sukekan popiah sardin yg penah sy wat drp popiah ni huhu

PENGARUH.....

akhirnyeee!!
tercapai jgk impian nk mengupdate blog nehh,ni sume gara2 brodband 'kesayangn' ni

ok,hari ni da msuk hari ke2 sy keje..
keje jgk akhirnye..tmptnye dkt aje..kat wakaf che yeh x smpai 10 min je dr rumah
tp yg kurg bestnye trpkase blik lwt mlm..dkt kul 1 jgk la huhu bahaya kan?
seb bek la dh reti bwk kete
so sy drive je ke sana..tp ape yg sy x nk berlaku dlm hidup sy selama ni telah dan sdg berlaku skg..
kwsn keje sy tu mmg selamat x takot sikit pon sbb nye tu kwsn bole dikatakan downtown mcm kat kl jgk la..bkkk smpai 3 4 pg..mmg meriah tp yg mencabar nye
drive sorg2 pd waktu malam..hadoihh bab tu plg lemah..
dulu before dpt bwk kete sy salu pk yg sy xakan pernah n tak mahu bwk kete sorg2 tgh2 mlm..
tp benda tu akhirnye trjadi jgk kat sy ni..tp jln yg sy lalu x la menakotkan sgt
kecuali nk dkt2 smpai umah sy tu takot la jgk sbb gelap n ade kubur huhu...
ni la pengaruh cte antu x brfaedah yg brlambak2 kat tv skg ni huhu..
tp sape suh tgk kan...T_T

tp kwn2 pasan x..melayu ni suke sgt cte antu bak kate kwn sy
betol sy setuju ngn kwn sy..cb tgk kat tv skg ni asek cte antu je xde cte lain nk buat sy yg peminat cte antu pon da naek bosan..
ape faedah nye cte antu ni?
pengajaran?yep mmg ade..tp perlu ke berkali2 n hari nk bg pengajaran psl bnd tahyul mayul tu..
pengajaran yg lain x pulak nk bg hari kan..psl tutup aurat ke ape ke..
ade la satu hari tu sy dgr radio IKIM,(meh pakat dgr IKIM ye semua)
ade sorg profesor kanak2 ni lupe lak name beliau..beliau ckp pernah terjadi seorang anak ni x mahu mencium dahi ibunye yg bru meninggal,,bila di tanya..ape dy jwb?
dy ckp dy takot kalau dy cium dahi arwah ibunya..ibunya akn jd hantu
mashaAllah..dasyat betol penangan cte hantu terutama kat budak2..
kesimpulan nye x pyh la bazirkan mase tgk cte hantu..baik kite habiskan mase dgr ceramah ke,tgk rancangan berilmiah ke kan..

nota kaki:sesape ade adk kecik kat rumah tu jgn bg adk2 anda tgk cte hantu sbb anda akan menjadi mangsa utk meneman adk2 anda ke toilet seperti yg berlaku kpd sy skrg huhu

kerja

bosan duduk kat rumah tanpa income hoho
so igt nk cr kerja la kot...cuti yg pnjg ni xtaw nk isi ngn ape kan..
lgpon tgh mengaim kan sesuatu ni hehehe =p

tibe2 smlm mse adk sy ajak g potostat kamus bergambar dy tu trnmpk la notis ad jwtn kosong kat kedai tu,sy ape lg mmg peluang baik la cz tmpt pon dkt klo dpt la keje tu..
terus amek num n mlm tu jgk coctact tokey kedai tu
so dy suruh sy dtg ari ni kul 5.30..huhu cuak jgk kan...

jd doakan sy ye kwn2 =)



p/s:harap2 dpt la beli brg yg sy aim tu kan heee :p

MASAK-MASAK

semalam sy try buat kuih puteri ayu malangnye kuih tu x brp ayu sbb dah jd puteri kure2..sbb sy xde acuan bunga ade acuan kure2 hahaha..
so seb bek la ad adik,mmg dy mkn abes la...

percubaan pertama sy buat kuih tu x berapa mnjadi walaupun sdp..sbb kurg gebu..sy xtaw knp,nak kne kaji resepi lg nih..

dan hari ni sy try buat puding jelly cocktail..erm sdp jgk kurg manis je sbb family sy x suke makanan manis..mcm2 dugaan jgk la proses nk buat puding ni hoho..tp akhirnye alhamdulillah menjadi jgk..


resepi puding ni di ambil kat blog seorg suri rumah yg sgt suke memasak,suke tgk makanan yg beliau hasilkan..

RESEPI:

Bahan-bahan ( 12 bekas kecil )

* 1 cwn susu cair
* 1 cwn jagung krim
* 1 cwn gula
* 1 cwn tepung kastad
* 1 cwn tepung jagung
* 5 cwn air
* @ 1 kotak instant jelly perisa rasberry/strawberry
* @fruit cocktail

Cara-cara

1. Masak 6 bahan pertama hingga mendidih dan pekat. Masukkan kedalam bekas yg disukai.
2. Masak instant jelly mengikut cara pada kotak dan masukkan keatas lapisan puding.
3. Hias dengan fruit cocktai. Sejukkan.


Untuk Kuah*

1 tin susu cair
1 gelas air
1 sudu tepung kastard - dibancuh dgn sedikit air
6 sudu makan gula
secubit garam

SUMBER:BLOG MASAM MANIS KAK ITA..http://fromintankitchen.blogspot.com



NOTA KAKI:esok2 nk try wat puding jelly ada lapisan kek kat bwh pulak yummy :p

air mata gembira?


alhamdulillah bersyukur sgt,,ade hikmah nye pjalan yg sukar telah sy lalui utk bkk portal iium nk cek result..


dulu sy selalu x phm knp org menangis kalo happy..susah sgt nk faham..
tp bila sy sendiri yg melaluinye sy dah faham knp kite menangis walaupun happy..

bersyukur dgn pemberian Allah..
sy rase act diri ni x layak sgt nk dpt ape yg Allah bg tu..tp bile kite selalu brdoa dan solat hajat memohon kpd Allah..dan Allah makbulkannye..terasa sgt kat hati ni,tu yg sampai menangis tu,rase mcm kite ni hina sbnrnye n x layak kalau tgk kpd dosa yg kite buat dpn Allah..
tp ALLAH tu MAHA PENGASIH,MAHA PENYAYANG DAN MAHA PEMURAH..walaupun kite byk buat dosa Allah sentiasa buka pintu taubat n rahmat NYA kat kite kan...
tp kite je x reti nk bersyukur..selalu langgar perintah Allah...
kite selalu lupakan Allah..tp Allah x pernah lupakan kita...
kdg2 kita lalai..tp Allah x pernah lalai n selalu perhatikan kite...
astaghfirullah ampunkan hamba MU ini...

alhamdulillah terima kasih ALLAH..

sy jgk nk bterima kasih kat kwn2 yg selalu menyumbangkan doa mereka kpd sy dan bersusah payah jd tutor sy,sy x taw mcm mn nk ckp tp terima kasih byk2..tanpa doa korg sape la sy..

nota kaki:mood sedih + happy =)

IBU

entry kali ni psl IBU..
walaupun hari ni or bulan ni bukan la hari ibu kan..
tp disebabkan tiba2 teringat kat my mum..

hari ni my mum xde..g kursus 3 ari..huhu plknye hari2 yg dilalui tanpa mak..
sy xde la kesah sgt kan sbb da besa kot..tp kesian kat adk yg bongsu..diam je ari ni..
mkn pon sket,before my mum btolak td duk melekat je kat mak..
smlm mcm2 dia merengek,kalau mama xde sape nk selimut dy tdo,sape nk psg ubt nyamuk,sape nk msk sape nk tgk cte hindustan ptg hahaha lawak je padahal adk sy tu da besa..drjah 3 dah..erm sbb dy ank bongsu kot kan..
tugas sy ape lg duk usik dy la hahaha =p..tp kesian jgk la kat dia..
tp act..bagus jgk utk my mum g kursus mcm tu..dpt la dy berehat dr wat keje kat umh ni..kalau x sume mak yh uruskan sy tlg sket2 je huhu..


kwn2 taw ade 3 mata yg x dijilat api neraka
-melihat kaabah sehingga menitis air mata
-membaca quran sehingga menitis air mata
-MEMANDANG WAJAH IBU YG SEDANG TIDUR / SEDAR HINGGA BERLINANGAN AIR MATA

wahh!

dan adalah menjadi satu dosa jika kita mengguna jari telunjuk utk menunjukkan
sesuatu kpd ibu.

kalau kita x doakan ibu kita yg telah meninggal selepas solat maka dikira dia ank derhaka walaupun waktu hidup ibunya dia x pernah menderhaka kpd ibu.
so maksudnye kat cnie jika ibu masih hidup atau telah tiada,kita MESTI doakan mereka selepas solat!

kwn2 nak tawu ape yg sy baru tawu ni?
doa org yg mati kpd yg hidup makbul!
contoh:

ros pergi ke pusara mak,ros ckp "mak esk ros nk kahwin,kan best kalau mak ade lg,doakan kitorg bahagia yek"
seorg ustaz ckp luahkan kpd mereka,krn mereka dgr dan mereka boleh doakan kita dr sana.

subhanallah..

selingan:kalau anda lalu di kwsn perkuburan perlahan kan dan beri salam..
mereka akn doakan kita "berkatilah si A ni"
dan kalau anda x bg salam mereka akn kata"celakalah org ini"

nak tahu x,kalau mase hayat ibu kita memperuntukkan sejumlah wang kpd dia,dan if ibu kita meninggal teruskan peruntukkan itu sbg sedekah,jgn berhenti or kurangkan..krn itu yg buat ibu kita bahagia disana..

dan ALLAH pnjgkan usia ibu bapa kita supaya dia sakit dan nyanyuk utk beri syurga pd anak2 nya..jagalah mereka dgn baik insyaALLAH syurga balasan nya..
so berebutlah utk jaga ibu kita.=)

itu lah serba sedikit entry sy kali ni..wallahualam =)

APAM BALIK


oke..akhirnye sy dpt jgk wat apam balik
nnt x payah la mama dok beli kat psr mlm tu tiap mgu..anak mama ni pon dah pandai buat apam balik sndirik..hehe =p

my mum suke apam balik buatan sy ni..lembut hehe mcm anak dy kan..(act tak pon..)

nak resepi?amek la sng je..cube la buat sndiri kat rumah

BAHAN A
-2 cwn tepung gandum
-1/2 cwn gula
-4 sudu teh serbuk penaik
-1/2 sudu teh garam

BAHAN B
-2 cwn susu segar or 1 cwn susu cair tambah 1 cwn air
-1/2 cwn minyak
-2 biji telur

BAHAN C
-1 cwn jagung krim

CARA MEMBUAT
-gaulkan semua bhn A di dlm mangkuk besar
-masukkan semua bhn B dan kacau rata
-panaskan kuali non-stik dan sendukkan adunan
-tutup kuali non-stik dan biarkan tiga suku masak
-letakkan jagung krim
-lipat dan hidangkan

sgt senang!
tp utk susu tu sy letak setengah cwn je sbb manis sgt..kalau suke manis terpulang la nk letak byk mn

kalau tak nak gune jagung pon bole,gune choc chip ke,milo ke ape2 je =)

HOBI BARU & KUIH KERIA




so disebabkan cuti xtaw nk watpe..sy cipta hobi baru lah..memasak
sy ni x reti n x suke memasak act..disebabkan x reti memasak so ms cuti ni sy cube lah nk memasak..byk jgk la yg failed kan..huhu
dan maybe sy akn tambah satu label baru utk blog sy ni..label utk RESEPI la kan hee =)

ok..hari ni sy blajar satu resepi baru..xde la baru sbb korg sume mesti tahu KUIH KERIA kan..so sy baru je nk bljr..hee
xde la susah pon sgt2 n teramat lah sng nk wat KUIH KERIA ni..

1.BAHAN2
-500 gram keledek
-1 cwn tepung
-garam secukup rasa
-minyak
-1 cwn gula
-1/2 cwn air
sket je bhn2nye..kos pon murah=)

2.CARA MEMBUAT
-keledek dibuang kulit dan dipotong kecil
-masukkan keledek,garam dan air secukupnya di dlm periuk.rebus hingga lembut
-toskan air n hancurkan keledek sampai lumat
-gaulkan dgn tepung dan uli menjadi gegelang kecil
-goreng hingga kuning keemasan (bergantung kpd warna keledek)
-masak bahan salutan gula hingga mendidih pekat
-tutup api dan masukkan kuih.kacau hingga rata hingga gula melekat pada kuih dan hidangkan!

tu je la,dan keria yg sy buat td kale nye kehitaman sket sbb keledek yg sy gune kale purple..mcm dlm 2 gmbr tu
yg asal or yg salu korg jumpe kat kedai tu yg kale kekuningan tu..

TV ILMIAH..


saya bile duk rumah ni jrg nk isi masa terluang sy dgn tgk rancangan berilmiah mcm AL HIDAYAH ke HALAQAH ke ape ke,mybe sbb xde kesedaran kot..tak terfikir pulak tgk rancangan ilmiah kat TV ni same je mcm dgr TALK or CERAMAH dkt kampus tu..

so tetibe terpk..why not tgk rancangan2 mcm ni..sbb kalo kat kampus rajin sgt cr ilmu kan.. kat rumah pon same la,yg lg best ilmu tu dpn mata je xpyh nk siap2 naek tangga g dewan bagai..duduk je dpn TV tu..dpt ilmu free lg..
Semalam tgk Halaqah kat tv9..mmg topic yg best..
dan speaker utk topic ni adalah feberet sy iaitu DR.DANIAL ZAINAL ABIDIN
tajuk nye 'Kenapa Yahudi'..
ape beza yahudi dan zionis?
tak semua yahudi tu jht..yg jht adalah ZIONIS..
zionis di asaskan oleh seorang lelaki yg bernama Herzl..
tp kat sini sy bkn nk tulis sejarah Zionis..tp sekadar utk berkongsi ilmu yg sy dpt..

antara kite sedar dan x sedar sbnrnye kite sdg di attack oleh mereka..
sedar kan?
sy sendiri pon kdg2 terleka..huhu
cmne cara merka attack kite...?
serangan minda,media n elektronik..
1.HIBURAN YG MELAMPAU..
contoh:ramai sgt bdk ppuan skg minat K-Pop atau KOREAN POP..habis semua nama artis k-pop dihafal termasuk lah befday mereka..sy jgk x terkecuali meminati mereka ni..sy penah terfikir adakah ni salah 1 agenda zionis..sbb sy pernah terbaca 1 artikel mengatakan bhw ramai kaum wanita yg mengikut ajaran dajjal sampaikan saudara lelaki mereka trpkasa mengikat mereka di rumah..

2.PERGAULAN BEBAS
lihat je la fenomena kat negara kita skrg,bc paper je mesti ade kes buang bayi
tu dah membuktikan nya..

sbnrnye byk lg serangan zionis kpd kita dlm bentuk yg lain cntohnye pendidikan,makanan,gaya hidup,ekonomi dan etc..

kalau kwn2 sume nk tawu sistem riba jgk berasal dr zionis..bermula dgn BANK OF ENGLAND..dan seterusnye merebak di seluruh dunia termasuklah negara kite sndiri kan..?

byk sgt kalu nk bercakap psl ni,kalau kwn2 rajin bole la mengkaji sendiri
bak kata DR.Danial remaja skrg suke kan hiburan tak ada yg nk MENGAJI DAN MENGKAJI..

itulah antara ilmu yg sy dpt share dgn kwn2 dr HALAQAH smlm..
HALAQAH mgu dpn pon best jgk topicnye..tajuk nye '825 HARI' yg menceritakan psl Khalifah Umar Abdul Aziz..jom tgk =)

cuti

alhamdulillah da bole on9 kat umah..
thnkx ayah jasamu amat lah di hargai =)

adoi terasa boring lak duk umah cuti ni..nk wat ape xtaw
berkurung lam umah je..nk drive jao2 parent x hrp huhu..
haa bile tah nk g rumah 'mangsa rusuhan kat mesir tu' haha
dr hari tu lg ajak g rumah dy nk suruh dgr cerita dy..
hujung minggu ni kot..bole ajak kwn sorg..kwn2 laen sume x cuti lg..tu yg boring sgt2 tu
kne tgu cuti bln 3 ni lah baru kwn2 balik yeah!x sabar..

p/s:rindu kat kwn2 :(

home sweet home


oh yeah now i'm at my luvly hometown!
da lme da x tdo dlm bilik kesygn sy..kat umh x psg intenet so sy on9 kat cc je kebetulan tmn adk nk isi upu dy kan..
but the most important is i drove my car here without any help anymore oh yeaah
seronok+excited
sebakul terima kasih kpd nik n amal yg da byk tolong sy selama ni
tanpa korg sape la sy..kan2?

oh ye lupe lak nk update yg sy baru je lps mndaki broga hill ahd lepas,mmg best n ramai sgt..
nk naek ke puncak tu mmg susah jgk la,sbb trlalu rmai nye org..
smpai je ke puncak trus mkn bekalan kami,mcD haha..
kesian fareez yg bwk kotak mcD tu,punye susah la dy nk mndaki..tp xpe dy da dpt award staff of the month sbb sanggup tu deliver sampai ke puncak broga hahaha
tahniah kpd encik fareez kita..

nik pulak yg mmg x tdo mlm tu,ade ke dy naek broga tu sambil tido..hahah bole mu jln smbil tido..sampai ke puncak ape lg trus tdo la si nik tu..tido la nik..tido
len kali kali kte naek lg ek hehe..

blik dr broga ktorg trus tdo..nik xtawu la tdo smpai pkul bape kan..sy lak tdo 8 jam!haha teruk btol..tp pnt sgt kan..

tp gambar naek ke broga tu blum di upload lg huhu
dan gambr yg kat atas tu adalah ihsan dr incik gogle..
so x dpt kwn2 nk tgk kat cnie..nnt da upload i'Allah sy post kat blog sy ni ye..

nota kaki:sampai ari ni still sakit2 bdn penangan broga

exam suda abes

alhamdulillah akhirnye habis jgk exam yg menyeksakan ni..
sy dah cube wat yg terbaik dan trmampu..
tp knp hati ni mcm xsdp ati je ek..huhu
kwn2 doakan la sy ye..

so suda sekian lme sy mensunyikan diri ni,rase mcm2 lak nk tulis
tp nnt2 la kot ye..
eh lupe lak..selori terima kasih kpd sape2 yg follow sy tu
mekaseh byk sbb bg support tuk sy..terharu sesangat..

=)

study week


wah da masuk study week tok final rupenye..huhu tp sy masih lg lagho..hadoi..
bkn bku nye x bukak tp x leh nk fokus..tgl 2 mgu je lg ni..
fokus2!

so kwn2 maybe dlm mse 2 mgu ni sy akan mensunyikan diri sekali lg tok fokus kpd final ni..
sy jg mgharapkan doa kwn2 okeh..;)

sekian terima kasih..

p/s:sy nk tiru gaya incik.H study heee;)

Things changed..

i changed my blog title..hehe sje2 je..eh tak..bkn sje2..ade makne di sebalik BOX ni..

the BOX to keep everything..

mcm2 la kan..kalau nk tulis kat cnie..sampai esk pon blum tentu abes..

so sy harapkan BOX ni jd BOX ilmiah yg berguna kpd sy n kwn2..;)

Salam ke Assalamualaikum?


Sy rase ramai dah tahu isu pekataan salam ni kan?
tp sy tgk masih ramai yg tetap gune pekataan salam,termasukla sy sendiri..mungkin tak de penjelasan yg detail kot psl ni..tu yg kite semua pandang ringan tentang isu ni kan..
so niat utk berkongsi n sbg peringatan tok kwn2 n diri sendiri copy la satu artikel ni..
bnd baik wat pe nk simpan sorg2 kan..



SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??



Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".

Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)


baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...



Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.



Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.



Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”



dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,

saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.



Jawab salam yang betul ialah ;



“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;



“WAALAI KUM SALAM”(
betol2 sy pon x sedar selama ni sy jwb salam cmne dr segi sebutan)



Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…

Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.


Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.



Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.



Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.(
haa..haa x tawu)




Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.
Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.



* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”

* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.

* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”



Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..



Sekian, semoga ada manfaatnya

ada apa dgn demam..


uhuu demam la pulak kan..ni demam plg lme jgk la selain demam mse djh 4 dlu huhu
xpe2..sabar hanaani..
demam ni x best sbnrnye..abes sume keje x jadik..dh la ad quiz,ngn projek yg x siap ag
tp nsb baek ade team mate yg rajin..dorg da siapkan sket..alhamdulillah..

tp sbnrnye x baek merungut..demam ni satu hikmah jgk sbnrnye..demam tu sbg penghapus dosa..kite patut bersyukur kan

Daripada Jabir r.a katanya: Rasulullah s.a.w pernah menemui Ummu al-Sa’ib kerana melawatnya. Baginda bersabda: “Kenapa anda menggigil? Jawabnya: Demam dan tidak ada keberkatan daripada Allah padanya. Sabda baginda s.a.w: Jangan mencaci demam, kerana sesungguhnya ia menghapuskan kesalahan anak Adam, sebagaimana mesin penghembus api menghapuskan karat-karat pada besi.


kalau kwn2 sume nak tahu,demam tu sbnrnye sebahagian drp percikan api neraka..maka sejukkan lah panas tu dgn percikan air..

Daripada Ibn Abbas r.a, Nabi s.a.w bersabda: Sesungguhnya demam adalah daripada percikan api neraka, kerana itu sejukkanlah badan yang demam itu dengan air, atau baginda dengan kata lain adalah air zam-zam.

kesimpulannye betapa maha pengampun dan pengasihnye Allah kpd hambaNya..kite je x nmpk dan x reti bersyukur kan..


byknye dosa sy...astaghfirullah....

DIAM ITU BUKTI CINTA

hari ni terasa nk share sumting dgn kwn2..psl cinta kot..lgpon post ni bkn saje2..ad makne trsirat sy yg nk sy sampai kan..



Bila belum sedia melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam ...
kerana diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya ...
kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mau merusak kesucian dan penjagaan hatinya..

kerana diammu memuliakan kesucian diri dan hatimu.. menghindarkan dirimu dari hal-hal yang akan merusak izzah dan iffahmu ..

kerana diammu bukti kesetiaanmu padanya ..
kerana mungkin saja orang yang kau cinta adalah juga orang yang telah ALLAH swt. pilihkan untukmu ...

ingatkah kalian tentang kisah Fatimah dan ALi ?
yang keduanya saling memendam apa yang mereka rasakan ...
tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan suci nan indah

kerana dalam diammu tersimpan kekuatan ... kekuatan harapan ...
hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan itu menjadi nyata hingga cintamu yang diam itu dapat berbicara dalam kehidupan nyata ...
bukankah Allah tak akan pernah memutuskan harapan hamba yang berharap padanya ?

dan jika memang 'cinta dalam diammu' itu tak memiliki kesempatan untuk berbicara di dunia nyata,
biarkan ia tetap diam ...

jika dia memang bukan milikmu, pasti Allah, melalui waktu akan menghapus 'cinta dalam diammu' itu dengan memberi rasa yang lebih indah dan orang yang tepat ...

biarkan 'cinta dalam diammu' itu menjadi memori tersendiri dan sudut hatimu menjadi rahsia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu ...


so hrp2 post ni dpt menyerap ke lubuk hati msg2..pk kan lah..
ade satu hadis rasulullah yg berbunyi
"sesiapa yg jatuh cinta,kemudian menyembunyikan hingga saat kematian menjemputnya,maka dia adalah seorang yg syahid"

dasyatkan kuasa cinta tu..subhanallah

come back

uhuu..assalamualaikum..rsenye da kali ke brp ye sy wat come back tuk blog ni ye..mcm wat come back album la pulak kan..
maaf kpd kwn2 sbb da lme x update blog ni due to technical problem..
phm2 la intenet uia ni cmne kan..lg stu sy yg agak nyanyuk sket ni trlupa pulak pasword blog ni kui3..tu yg x dpt nk update tu..

anyway problem settle..pasword pon da reset n intenet uia ni lak cm da ok je..ari2 dpt on9..tp satu masalah pulak ble dpt on9 ni..x ngadap buku ler jwb nye dh la da dkt final ni huhu..duk ngadap mukabuku ade lerr..haishh manusia x reti bersyukur..
pasni kne sorok jao2 lappy kesayangan ni..(err bole ke..)

p/s:risau keselamatan sahabat2 di egypt..doakan keselamatan mereke aminn