MASAK-MASAK

semalam sy try buat kuih puteri ayu malangnye kuih tu x brp ayu sbb dah jd puteri kure2..sbb sy xde acuan bunga ade acuan kure2 hahaha..
so seb bek la ad adik,mmg dy mkn abes la...

percubaan pertama sy buat kuih tu x berapa mnjadi walaupun sdp..sbb kurg gebu..sy xtaw knp,nak kne kaji resepi lg nih..

dan hari ni sy try buat puding jelly cocktail..erm sdp jgk kurg manis je sbb family sy x suke makanan manis..mcm2 dugaan jgk la proses nk buat puding ni hoho..tp akhirnye alhamdulillah menjadi jgk..


resepi puding ni di ambil kat blog seorg suri rumah yg sgt suke memasak,suke tgk makanan yg beliau hasilkan..

RESEPI:

Bahan-bahan ( 12 bekas kecil )

* 1 cwn susu cair
* 1 cwn jagung krim
* 1 cwn gula
* 1 cwn tepung kastad
* 1 cwn tepung jagung
* 5 cwn air
* @ 1 kotak instant jelly perisa rasberry/strawberry
* @fruit cocktail

Cara-cara

1. Masak 6 bahan pertama hingga mendidih dan pekat. Masukkan kedalam bekas yg disukai.
2. Masak instant jelly mengikut cara pada kotak dan masukkan keatas lapisan puding.
3. Hias dengan fruit cocktai. Sejukkan.


Untuk Kuah*

1 tin susu cair
1 gelas air
1 sudu tepung kastard - dibancuh dgn sedikit air
6 sudu makan gula
secubit garam

SUMBER:BLOG MASAM MANIS KAK ITA..http://fromintankitchen.blogspot.com



NOTA KAKI:esok2 nk try wat puding jelly ada lapisan kek kat bwh pulak yummy :p
2 Responses
  1. hazarul Says:

    hehe.. kura2.. tutup kpala ngan kaki dgn klpa ye?


  2. hanaani Says:

    haz:hahaha yep2 kure2 si pemalu