egg tart!

cakk!ahaa lme da kan x update blog ni..da bersawang2 dh ni aishh..
cuti seminggu kat ruma ari tu sempat la mengkaji resepi baru..hehe
egg tart!nyum2..fav my mum,adik alea soya n saya!hee
seronok..sbb actualy sng je nk wat egg tart ni..bahan2 pon simple2 je..

ni lah hasilnye..tp bkn dlm dy pny bekas la sbb xjmp cr kat kedai huhu..
so dlm paper cup ni pon jd la kot kan..same je rasenye..



nak resepi x?
carik la sndiri muehehe


hehe x baek kedekut ilmu..mcm biase resepi ni dambil dr myresepi.com
hny kat website ni je resepi yg sy bole pcaya ok..

bahan2
utk crust:
-2 cawan tepung gandum (ayak)
-1/4 cawan gula halus
-1/2 tp baking powder
-1/4 tp garam
-1/2 cawan butter (potong kecil-kecil)
-2 biji telur(sy gune sebiji je)

~Untuk Egg Filling
-1 cawan susu cair
-3 biji telur
-1 cawan gula halus(kalo x suke manis kurangkan)
-1/2 cawan air
-1 tb tepung kastard
-1/2 ts vanilla essence

Cara-cara:
1. Untuk buat crust:
-masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dalam mixer atau guna tangan pun boleh.
-Masukkan butter. Sebatikan.
-Masukkan telur sebiji demi sebiji. (kalau dah rasa doh dah menjadi, tak perlu masukkan semua 2 biji telur. Tengok keadaan)
2. Untuk egg filling:
-Pukul gula dan telur.
-Masukkan semua bahan filling yang belum dimasukkan.
3. Tekan doh ke dalam bekas tart. Tuang bahan filling.
4. Bakar dalam oven(pandai2 la bako sndiri sbb sy pon pndai2 je hee :P)

so..tu je la,simple je kan3?
slmt mencuba :))